Honning og helse

 

Fra gammel tid har honning været brugt til behandling af forskellige sygdomme. Allerede i det gamle Ægypten  brugte man honning til sårbehandling. I Østeuropa, USA, Tyskland og mange andre lande bliver honning advendt mod mange forskellige sygdomme. I Danmark anses honning ikke som lægemiddel, da den ikke kan standardiseres. Godkendte lægemidler skal være ens fra portion til portion. Det kan man ikke opnå med honning, som varierer efter trækkilder, klima og fra år til år.

På denne hjemmeside vil vi gerne prøve at samle information om hvordan honning bliver brugt til behandling af sygdomme i forskellige lande.

 

Honning og hoste (kilde: www.biavl.dk )

En amerikansk undersøgelse fra Penn State College of Medicine, viser honningens positive effekt på hostende børn i alderen 2-18 år. 
Man brugte boghvede honning i undersøgelsen, hvor 105 hostende børn og unge deltog.

Børnene blev delt i 3 grupper:

Gruppe 1 fik hostesaft med kunstig honningsmag.

Gruppe 2 fik honning

Gruppe 3 fik ikke nogen behandling.
Forsøgspersonernes forælde skulle den efterfølgende morgen beskrive hvordan de havde oplevet natten. Det viser sig at honning i alle undersøgelserne gav de bedste resultater: en bedre søvn og mindre smertefuld host.

 

Honning og tænder (kilde: www.biavl.dk )
Sias Grobler, fra det sydafrikanske tandforskningscenter ved universitetet i Stellenbosch havde undersøgt virkningen af honning på bakterier fra mundhulen sammenlignet med sukker. Der var en klar forskel. Honning hæmmede bakterierne meget mere end sukker, og der var forskel på de forskellige typer honning. Han kunne også påvise en langt ringere påvirkning på tandemaljen fra honning end fra sukker

.

Honning og behandling af brændsår (kilde: www.biavl.dk )

I en artikel i Journal of the Royal Society of Medicine fra 1989 og i British Journal of Surgery fra 1991 beskrives honningens bakteriehæmmende egenskaber og dens værdi til behandling af brandsår:

  • Honning forhindrer infektioner på grund af dens antibakteriologiske egenskaber.

  • Honning danner en barriere, der forhindrer væsketab og invasion af bakterier og dermed infektion.

  • Honning indeholder enzymer, som muligvis kan fremskynde sårheling og dannelsen af nyt væv.

  • Honning absorberer pus og renser dermed såret.

  • Honning formindsker smerte, irritation og fjerner ubehagelig lugt.

 

 

 

Hjem